150 jaar Aannemersbedrijf Schotte

Op 29 februari 1864 startte Leendert Schotte een timmermansbedrijf in Oude Leede. In 2014, 150 jaar later, staan de vierde en vijfde generatie van de familie Schotte aan het roer van dat bedrijf. Ter gelegenheid van het jubileum is een boek gemaakt over de geschiedenis van Aannemersbedrijf Schotte.

Aannemersbedrijf Schotte is vanaf 1864 gevestigd geweest in Oude Leede. Vanaf het allereerste begin zijn allerhande paperassen bewaard gebleven, onder andere winkelboeken, foto’s, de eerste bouwtekening en urenschriftjes. Aan de hand van al die materialen wordt in het boek het verhaal verteld van vijf generaties Schotte.

Zo begint alles met de bouw van een molen, waarna de kassen van platglas voor de groenteteelt het bedrijf doen groeien. Boerderijen, woningen en bedrijfsruimtes worden er gebouwd, het woonhuis en de dokterspraktijk aan de Kerkweg is een prominent voorbeeld. Daarnaast is Schotte ook het adres voor alle andere houten werken, denk aan bedsteden, hooibergen, pekelbakken en stoven.

De tweede generatie Schotte, twee zoons van Leendert, neemt in 1908 het bedrijf over. Cornelis en Teunis Phillippus bouwen onder andere arbeiderswoningen, gemalen, het CJMV-gebouw en de Margrietschool en Julianaschool. Ook de aanbouw van de hervormde kerk in Pijnacker en de bloemenveiling in Berkel zijn van de hand van Schotte. In de werkplaats is, als de Tweede Wereldoorlog nadert, een winkel waarin gereedschap, schaatsen, blikken benzine en diverse hout- en ijzerwaren te koop is.

In de oorlog treden Leendert en Johannes Willem toe tot de firma Schotte. Tijdens de wederopbouw zijn grondstoffen zoals hout schaars. Er moet voor elk bouwwerk, hoe klein ook, toestemming worden gevraagd. Er worden noodwoningen gebouwd en de winkel wordt uitgebreid met huishoudelijke artikelen. Langzamerhand worden de platglas kassen omgezet in de warenhuizen, die dan nog in hout worden uitgevoerd.

Firma Schotte speelt in Oude Leede ook een maatschappelijke rol. Het erf, de werkplaats en het woonhuis / kantoor vervullen functies als consultatiebureau, tankstation, telefooncentrale , brandweer en ijzerslijperij. Bouwen blijft echter de hoofdzaak en onder andere het veilingcomplex en de Raiffeisenbank in Pijnacker worden gerealiseerd, evenals diverse andere bedrijfspanden en woningen.

In 1975 stapt de vierde generatie, Gerrit Schotte, in de zaak. Voertuigen, machines en gereedschappen worden gemotoriseerd en hout wordt aangevuld met onder andere beton en plaatwerk. Het personeel wat bij Schotte werkt, blijft er lange tijd. Het werk is dan ook afwisselend, Van schuren en stallen tot kantoren, woningen, een brug en een kerk. Maar ook een rijtje van 27 woningen aan de Kermeesterstraat in Pijnacker past Schotte.

Dochter Suzanne Schotte treedt in 2008 ook toe tot het familiebedrijf. In de moeilijke tijden die volgen voor de bouw, blijven Gerrit en Suzanne bij een brede uitvoering in werkzaamheden. Iets wat het bedrijf al vanaf de oprichting doet. Schotte is dan ook het adres voor onderhoud en renovatie, verbouw en aanbouw en natuurlijk nieuwbouw in Pijnacker en omstreken. Waarbij maatwerk, vakmanschap en kwaliteit altijd voorop staan. Gerrit en Suzanne Schotte zijn trots. Trots op de lange geschiedenis van het familiebedrijf en op het mooie boek. Ze kijken ernaar uit om er nog vele jaren geschiedenis bij te maken!

Wilt u meer weten over het boek, heeft u een rol gespeeld in de geschiedenis van Aannemersbedrijf Schotte of wilt u deel uitmaken van de toekomst van het bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Contactgegevens

Kantoorpand Schotte bvAannemersbedrijf Schotte bv
Oude Leedeweg 83
2641 NN Pijnacker

T015 - 369 24 64
F015 - 369 50 60
Einfo@schottebv.nl